Et Yemekleri
svg60 dakika

KURU FASULYE TARİFİ

Arzu Akyüz

Aralık 12, 2017
Orta
Cuisine: Türkiye

Geleneksel mutfağımızın baş tacı, pilavında en yakın dostudur kuru fasulye. Genelde kış mevsiminde tercih edilse de yazın da mis gibi bir kuru fasulyeye kim hayır diyebilir? İster kuşbaşı etle ister pastırmayla, isterseniz hiç et kullanmadan da yapabilirsiniz. Eğer kullandığınız fasulyenin cinsi iyiyse, her şekilde lezzetli oluyor.

Aslında kuru fasulye tam anlamı ile bir protein deposu. Protein ve lifli yapısı ile kırmızı etten bir eksiği bulunmadığı için kuru fasulye etsiz de tüketilebilir ve bu sayede vejetaryen beslenme için de iyi bir alternatif yiyecek olur.

Kuru Fasulyenin oldukça faydası var. Protein ve anorganik tuzlar açısından çok zengin bir kuru bakliyat olduğu için kemik yapısının güçlenmesine oldukça yardımcı. Ayrıca kan şekerinizin daha uzun süre dengede kalmasını sağladığından sinirleri de kuvvetlendiriyor. Folik asit ve demir içeriğinden zengin olan Kuru Fasulye gebelik döneminde tüketilmelidir. Gelişim çağındaki çocuklara faydalıdır.

Faydaları saymakla bitmez ama faydasını alabilmemiz için en önemli olan pişirilme şekli. Çünkü dikkatlice pişirilmediğinde vitamin ve mineral değerlerinde kayıplara neden olabilir.

Gelelim benim kuru fasulye tarifime!

Malzemeler

  • Malzemeler

    2 Su Bardağı Kuru Fasulye

    200 gr. Kuşbaşı Et

    2 Yemek Kaşığı Tereyağı

    1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

    1 Büyük Soğan

    3 Adet Yeşil Sivri Biber (arzuya göre)

    1 Tepeleme Yemek Kaşığı Domates Salçası

    Damak Tadınızda Tuz

Hazırlanışı

  • 01

    Kuru fasulyeyi bir gece önceden soğuk suda ıslatın. Ertesi gün süzüp, üzerini geçecek kadar su ekleyin. 10-15 dakika kadar haşlayın. Bu işlem fasulyenin cinsine göre biraz daha uzayabilir. Fakat gereğinden fazla haşlarsanız fasulyeler pişerken dağılabilir. Sonra süzgece alın ve fasulyenin gazının iyice gitmesi için sıcak sudan geçirip süzün.

  • 02

    Soğanları yemeklik doğrayın. Biberin saplarını ve çekirdeklerini çıkarıp istediğiniz boyutta doğrayın. Kuşbaşı eti yıkayın. Fasulyenizi pişireceğiniz tencereye alın ve kendi suyunda kısık ateşte pişirin. Et suyunu çekince sıvı yağ ve tereyağı ekleyin. Tereyağı kullanacağınız zaman mutlaka bir miktar sıvı yağ eklemelisiniz. Çünkü tereyağı çabuk yanar. Et suyunu çekince soğanları ekleyin, biraz kavurduktan sonra biberleri ekleyin ve hepsini birlikte kavurun.

  • 03

    Ayrı bir yerde çok az suyla kıvam verdiğiniz salçaları ekleyin ve salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. En son süzdüğünüz fasulyenizi de ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar ılık su koyun. Kaynadıktan sonra ateşi kısın. Yavaş yavaş pişirin.

  • 04

    Fasulyenin cinsine göre pişme süresi farklılık gösterebiliyor. Ama yine de pişmesi 40-50 dakikayı buluyor. Eğer bu arada suyunu çekerse çok az sıcak su ekleyebilirsiniz. Pişmesine yakın tuzunu ilave edin. Çünkü önceden tuz eklenirse pişme süresini uzatabiliyor.

    Yanına da en yakın arkadaşı mis gibi bir pilav ve turşu!

Aklınızda olsun; Baklagilleri pişirdiğiniz suya tuz atmamalısınız. Kabuğunu sertleştirip, pişme süresini uzatırsınız/ Yemeklik eti kavururken her zaman önce eti sonra soğanı kavurun. Kavrulmuş soğanların ardından eti ilave ederseniz, etin direkt olarak ısıya temas etmesini engellemiş olursunuz. Kuvvetli ateşte kavurma imkanınız kalmaz.

Not metni