Ekmek Tarifleri
svg50 Dakika

BALKABAKLI EKMEK TARİFİ

Arzu Akyüz

Ekim 23, 2022
Kolay
Cuisine: Türkiye

 

Ben balkabağıyla yapılan tarifleri çok seviyorum. Artık zamanı gelip tezgahlarda yerini almışken epeydir yapmayı düşündüğüm balkabaklı ekmek tarifimi denemek istedim. Ortaya bu balkabağı aromasıyla dolu enfes ekmek çıktı. Ayrıca tarifimi hazırlarken sonbahar ruhunu tam verebilmek için tarçın, yenibahar ve birazda muskat rendesi ekledim. Yumuşacık dokusuyla ve tatlı turuncu rengiyle bu ekmek çok güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler

  • Malzemeler

    300 gr. Balkabağı

    1 Çay Bardağı Su

    1,5 Çay Kaşığı Tuz

    2 Yemek Kaşığı Bal

    1/2 Çay Bardağı Ilık Süt

    1 Çay Bardağı Sıvıyağ

    4,5 Su Bardağı Un

    1 Paket İnstant Maya

    1/4 Tatlı Kaşığı Tarçın

    1/4 Tatlı Kaşığı Yenibahar

    1/4 Tatlı Kaşığı Rendelenmiş Muskat

  • Üzeri İçin

    1/2 Çay Bardağı Kabak Çekirdeği İçi

    1 Yumurta Akı 

Hazırlanışı

  • 01

    Önce balkabağı püresini hazırlayalım. 300 gr. balkabağının kabuklarını ve yeşil kısımlarını temizledikten sonra küp doğrayın. Küçük bir tencereye alın. Üzerine 1 çay bardağı suyu ekleyin. Karıştırın. Kapağını kapatıp haşlayın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Kabağın cinsine göre 15-20 dakikada yumuşayacaktır. Ama dibinin tutmaması için arada bakın. Gerekirse biraz su ekleyin.

  • 02

    Kabak haşlanıp yumuşadıktan sonra el blendırıyla püre kıvamına getirin. Arada büyük parçalar kalmasın. Emin olmak için tel süzgeçten de geçirebilirsiniz. Soğuması için bekletin.

  • 03

    Sıra mayayı hazırlamaya geldi.Bir paket instant maya, 1 çay bardağı ılık süt ve 2 yemek kaşığı bal gerekli. Mayanın üzerine ılık sütü alın. Sütün ısısı 45⁰C yi geçmesin. Yani serçe parmağınızı yakmasın. Üzerine balı ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırın. Maya balla güzelce beslensin. Üzerinde baloncuklar çıkana kadar bekletin.

  • 04

    Bizde bu arada kuru malzemeyi hazırlayalım. Ben 4 su bardağı un kullandım. Bardak ölçüm 110 gr. Yani 440 gr. Un yeterli geldi. Geniş bir kaseye unu alın. Hamur işi yaparken unu önceden eleyin. Üzerine 1,5 çay kaşığı tuz, ¼ tatlı kaşığı yenibahar, ¼ tatlı kaşığı tarçın ekleyin. Yenibahar ve tarçın baskın baharatlar olduğu için ölçüyü aşmayın. Tatlar birbirinin önüne geçmesin. ¼ tatlı kaşığı muskat rendesi ekleyin. Toz muskat almayın. Mutlaka kendiniz rendeleyin. Hepsini tel çırpıcıyla karıştırın. Tüm tatlar una eşitçe dağılsın.

  • 05

    Maya güzelce kabardıktan sonra kuru malzemeye ekleyin. Hamura 1 çay bardağı sıvıyağ ekliyoruz. Bu ekmeğe yumuşacık bir kıvam verecek. Sıra günü yıldızında, balkabağı püresi! Kullanmadan önce iyice soğuduğundan emin olun. Hepsini tahta kaşıkla karıştırın. Tüm malzemeler birleşsin.

  • 06

    Hamur ağırlaşınca elinizle toparlayın. Tezgaha biraz un serpin. Hamuru tezgaha alın. Hamurun sıvıyı çekmesi için yaklaşık 10 dakika yoğurun. Harika bir hamur olacak. Nemli ama ele yapışmayacak. Hamuru biraz düzleştirin. Kenarları içe katlayıp birleştirin. Katlanan kısım altta kalsın. Top şeklinde yuvarlayın. Kasenin içini yağlayın. Hamuru kaseye alıp üzerini strech filmle kapatın. Mutfağın sıcak ve karanlık bir köşesinde bir saat mayalanmaya bırakın.

  • 07

    Şuna bakın! Bir saat güzelce kabarmasına yetti. Şimdi üzerini açıp hamuru tezgaha alın.

  • 08

    Üzerine basın ve biriken havayı çıkarın. Avucunuzun içiyle bastırarak biraz daha yoğurun. 11x25 cm. ölçüsünde baton kek kalıbı kullandım. Kalıbın içini iyice yağlayın. Hamura dikdörtgen şekil verin. İki ucunu içe katlayın. Katladığınız yerleri birleştirin. Diğer iki ucu da katlayıp birleştirin. Katladığınız kısım altta kalacak şekilde kalıba alın. Üzerine bastırarak düzleştirin. Strech filmle hava almayacak şekilde kapatın. Ama biraz boşluk kalsın ki rahatça yükselip kabarsın. Bu sefer 30-35 dakika bekletiyoruz.

  • 09

    Evet, ikinci mayalanma da tamam. Harika bir ekmek olacak.

  • 10

    Şimdi üzerini keskn bir bıçakla 1 cm. kesin. Ben yanlarına da şekil verdim. Üzerine yumurta akı sürüyorum. Çünkü kabak çekirdeğiyle süslemek istedim. Böylece çekirdekler düşmez.

  • 11

    Bu arada fırınınızı önceden turbo ayarda 190⁰C de ısıtın. Ekmeği fırına verdikten 10 dakika sonra ısıyı 170⁰C ye düşürün. Ekmeğin fırında pişme süresi 40-50 dakika arası. Siz yine de kontrollü gidin.

  • 12

    Rengiyle, dokusuyla ve enfes tadıyla harika bir ekmek oldu. Pazar kahvaltılarınız için nefis bir alternatif. İçerisine eklediğimiz baharatlar sayesinde mis gibi kokuyor. Yumuşacık bir ekmek.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 🍞

Yeni tariflerde görüşmek üzere!🖐